Churros fagylaltos kosárkák

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

A fánkhoz:

  • 5 dkg vaj
  • 2 dl víz
  • 2 ek barnacukor
  • 0,5 tk só
  • 12 dkg liszt
  • 1 tk vanília aroma
  • 3 tojás
  • kb 5 dl olaj a sütéshez (és a forma kikenéshez)
  • kb 10 dkg fahéjas cukor

A tálaláshoz:

  • csokoládé öntet és karamell szósz
  • vanília vagy más kedvenc fagylaltod

Elkészítése:

Egy serpenyőbe tesszük a vajat, barnacukrot, sót, vizet és közepes hőfokon melegítsük, majd forraljuk fel. Amikor a vaj teljesen felolvadt és a keverék forrni kezd, csökkentsük a hőfokot és adjuk hozzá a lisztet. Folyamatosan keverjük körülbelül 2 percig, ameddig a tészta összeáll. Ezután vegyük le a tűzről és 10 percig hűlni hagyjuk.

Amikor langyosra hűlt, keverjük hozzá a vanília aromát, majd egyesével adjuk a tésztához a tojásokat. Alaposan keverjük össze és töltsük egy csillagcsöves nyomózsákba az elkészült tésztát.

Egy muffin sütőforma alját olajjal kenjük ki és a tésztát fordított csésze alakra, csigavonalban helyezzük a formákra a nyomózsák segítségével. Így létrejönnek a kis “tálak”.

A tálcát, a muffinsütő formát egyből tegyük a fagyasztóba, körülbelül 3-4 órára, vagy akár egy éjszakára. Ezután egy edénybe olajat melegítünk, körülbelül 180 fokra, az előkészített tésztát pedig kivesszük a fagyasztóból. Egy kés tompa felével fellazítjuk, a formáról levesszük a hideg “tészta tálakat” és az előmelegített olajban, több adagban, néhány perc alatt megsütjük. Papírtörlőre szedjük, hogy az olaj lecsepegjen róla és még melegen a fahéjas cukorban megforgatjuk őket.

A belsejét egy gombóc fagyival töltsük meg és bőségesen locsoljuk meg csoki és/vagy karamell szósszal.

Tipp:

Erről a receptről egy videót is készítettem, mely az elkészítést segíti: