Sertéspörkölt burgonyával

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
200 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

  • 1 kg lapocka
  • 1 kg láb
  • 1/2 kg máj
  • 3 db nagyobb vöröshagyma
  • 1 nagy ek sertészsír
  • 6-7 gerezd fokhagyma
  • 2 db lecsópaprika
  • 2 db paradicsom
  • 2 nagy ek fűszerpaprika
  • 1 ek só
  • 1 kk őrölt bors
  • 1 kk morzsolt majoranna
  • 3 db babérlevél
  • 1 dl száraz vörösbor
  • Személyenként 2 db kisebb burgonya

Elkészítése:

A lapockát és a májat diónyi kockákra, míg a lábat kisebb darabokra vágjuk, megmossuk és lecsepegtetjük.

A vöröshagymát felkockázzuk és a zsíron üvegesre pároljuk.

Hozzáadjuk a fokhagymát, a fűszereket, a törött paprikát és a sertés lábat, jól összekeverjük, felöntjük kb. 1 liternyi vízzel és időnként kevergetve legalább 1 órát főzzük.

Ezalatt a lecsópaprikát és a paradicsomot megmossuk, kicsumázzuk és mindet negyedekre vágjuk.

60-70 perc múlva a húst, a májat, a vörösbort, a paprikát és paradicsomot hozzáadjuk a pörkölthöz és további kevés vízzel pótolva a szaftot (épp csak ellepje) főzzük még közel 80-90 percet.

Időnként kevergetjük és kóstolgatjuk, ha íztelen, megsózzuk!

Miközben fő a pörkölt, megtisztítunk ízlés szerint személyenként 2 db. közepes burgonyát és vízzel felöntve tároljuk, amíg nem lesz rá szükség.

Amikor már megpuhultak a húsok, közéjük tesszük az egészben hagyott burgonyákat és további 10-15 percet főzzük, amíg a burgonya megpuhul.

Jó tanács! Innentől már nem kell fakanál, inkább rázogassuk az edényt, ill. a bográcsot, nehogy szétessenek benne a finom husifalatok!

Tálalás előtt egy szűrőkanállal kiszedegetjük a burgonyát és külön tálon kínáljuk!

Kenyérrel, savanyúsággal, ill. a csípősök kedvéért chilivel szervírozzuk.

Jó étvágyat kívánok!