Töltött gombafejek sült burgonyával

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 12 db nagyobb, félig kinyílt csiperke gomba
  • 20 dkg gépsonka
  • 20 cm parasztkolbász
  • 15 dkg füstölt sajt
  • 15 dkg trappista sajt
  • 1 db lila hagyma
  • 2 nagy ek tejföl
  • 1/2 db piros színű tv paprika
  • 1 db nagyobb paradicsom
  • só és őrölt bors
  • 8-10 db bazsalikom levél
  • 2 ek étolaj a tepsi kenéséhez

Körethez:

  • Személyenként 2 db közepes sárga burgonya
  • 3 ek étolaj
  • 1 kis csokor friss metélőpetrezselyem

Elkészítése:

A gombákat megmossuk, a kalapját lehámozzuk és egy óvatos de határozott mozdulattal kitörjük a tönköket, majd a gombafejeket egy olajjal kikent tepsire sorakoztatjuk.

A tönkök alsó végeit levágjuk, a nagyját apró kockákra daraboljuk és forrásban lévő sós vízben előfőzzük kb. 2 percig, majd leszűrjük és alaposan lecsepegtetjük.

A gépsonkát, a kolbászt, a lila hagymát, a lehéjazott paradicsomot, a tv paprikát és a füstölt sajtot apró kockákra vágjuk és a gombatönkkel egy tálba tesszük. Hozzáadjuk az apróra vágott bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk, ráreszeljük a trappista sajt felét és összekeverjük.

A tölteléket belekanalazzuk a gombafejekbe úgy, hogy egyenlően el legyen osztva, meg is púpozhatjuk..

A sütőt előmelegítjük 200 fokra.

A tejfölt megsózzuk és kikeverjük a reszelt trappista sajt másik felével, majd egyformán elosztva minden töltött gombára ráteszünk 1-1 kanállal, végül ízlés szerint frissen borsot is tekerünk rá.

A körethez a burgonyát megmossuk, tisztítjuk, ízlés szerint feldaraboljuk és ruhán lecsepegtetjük.

Egy tepsit vastagon kikenjük az étolajjal, beletesszük a burgonyát és a másik,- gombákkal előkészített tepsivel együtt betesszük a sütőbe.

A gombának 35-40 perc, amíg a burgonyának kb. 40-45 perc kell, hogy szép pirosra süljenek.

Mialatt sülnek az ételek, egy kisebb csokor metélőpetrezselymet megmosunk és apróra vágjuk.

Miután elkészült a burgonya is, még forrón megsózzuk és rászórjuk a friss petrezselymet.

Idő,- és energiatakarékosság előnye, hogy egyszerre sül a főétel és a köret!

Jó étvágyat kívánok!