Zöldborsós-tejfölös marhahúsgombóc-leves

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált marhahús
  • 3 ek zsemlemorzsa
  • 1 tojás
  • 1 csapott kiskanál só
  • őrölt fekete bors ízlés szerint
  • 1 db vöröshagyma
  • 4 ek olaj
  • 2 db petrezselyem gyökér
  • 3 db sárgarépa
  • 1 ek liszt
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 10 dkg zöldborsó (idényben friss)
  • egy kis csokor apróra vágott petrezselyem
  • 2 dl tejföl
  • 1 l húsalaplé

Elkészítése:

A vöröshagymát finomra vágjuk és egy fazékban az olajon párolni kezdjük. A zöldségeket megtisztítjuk, kisujjnyi hasábokra vágjuk, és a hagymára dobjuk

Magas hőfokon pirítjuk 2-3 percig, azután a liszttel és a paprikával meghintjük. Kevergetve 1 percig sütjük majd felöntjük az 1 l húsalaplével, és a fél liter vízzel

Amíg a levesünk lassan felforr elkészítjük, a húsgombócot. A darált húshoz a zsemlemorzsát 1 tojást sót fekete borsot hozzáadva összedolgozzuk

Vizes kézzel dió nagyságú gombócokat formálunk forrásban lévő levesbe rakjuk. 25 percig főzzük majd az utolsó 10 percre a borsót is hozzáadjuk a felaprított petrezselyemmel fűszerezzük.

A tejfölt egy kevés forró lével elkeverjük, így öntjük vissza a többi leveshez, és kevergetve megforrósítjuk.

Ha kell utána ízesítünk. Pár csepp tárkonyecettel pikánssá tehetjük. Forrón tálaljuk.