Szalonnás lepény (borkorcsolya)

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 35 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • csipet só
  • langyos víz
  • 1 kis szelet kolozsvári szalonna
  • 1 kk durva só
  • 1 kk köménymag

Elkészítése:

A lisztet átszitáljuk a sóval, kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt és 1 dl langyos vizet öntünk rá.

Miután az élesztő feloldódott alaposan összegyúrjuk, ha kell még vízzel lágyítunk a tésztán. Gombóccá formázzuk és 15 percet pihentetjük.

Ezalatt a füstölt szalonnát vékony csíkokra vágjuk.

A tésztából lisztezett deszkán, 1 cs vastag szép kerek pizzaformát sodrunk és éles késsel épp csak a felületét berácsozzuk, majd mint a pizzát, 8 egyenlő szeletekre előre felvágjuk.

Sütőpapírral bélelt lemezre tesszük, spricniből langyos vizet fújunk rá, megszórjuk durva sóval és köménymaggal, majd a szalonna csíkokat gusztán elhelyezzük a tetején.

A sütőt nem fontos előmelegíteni, így is meg fog sülni, tehát beállítjuk 210 fokra és betesszük a lepényt, 25-28 perc alatt szép pirosra sütjük.

Szeletekre törjük és úgy kínáljuk.

Jó étvágyat kívánok, egészségünkre! :)