Húsos párnák

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

  • 60 dkg sima liszt
  • 3 dkg friss élesztő
  • 15 dkg sütőmargarin
  • 1 nagy ek tejföl
  • 1 kk só
  • langyos tej

Töltelék:

  • 40 dkg darált sertés comb
  • 10 dkg darált füstölt szalonna
  • 3 ek étolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 kk zúzott fokhagyma
  • 1 tk darált paprika vagy pirosarany
  • 1 tk sűrített paradicsom
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 1 csipet őrölt bors
  • 1 csipet só
  • 4-5 db friss bazsalikom levél
  • 1 kis szál friss tárkony
  • 1 kis szál friss kakukkfű vagy mindháromból 1-1 kk morzsolt tasakos
  • 1 db tojás +1 fehérje
  • 1 ek zsemlemorzsa

Tetejére:

  • 1 db tojás sárgája
  • 1 ek tejföl
  • szezámmag

Elkészítése:

A vöröshagymát apró kockákra vágjuk és megpároljuk az étolajon. Hozzáadjuk a darált füstölt szalonnát, a darált húst és 10 percig együtt pároljuk.

Amikor már darabosra és a szalonnától lédúsra párolódott a húsalap, beletesszük a tojás és a zsemlemorzsa kivételével az összes fűszert és hozzávalót, öntünk rá kb. 1/2 dl vizet és lassú lángon időnként kevergetve addig pároljuk, amíg a nagyja levét elfővi!

Félretesszük, néha rákeverünk mert hűlnie kell.

A liszthez hozzáadjuk a sót és elmorzsoljuk benne a margarint. Kis mélyedést készítünk, bele szórjuk az élesztőt és ráöntünk 1 dl langyos tejet.

Miután feljött, hozzáadjuk a tejfölt és további tej adagolásával összegyúrjuk és puha gomboccá formáljuk. Letakarva pihentetjük legalább 20-25 percet.

Közben a töltelék is visszahűlt, beleütjük az 1 db tojást és jól elkeverjük benne. Zsemlemorzsa azért kell hozzá, ha kissé folyékony a hús, 1-2 evőkanállal szilárdítjuk, hogy kellemes, krémes állagú húskrémet kapjunk.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán 1 cm vastagra kinyújtjuk és 7×12 cm-es téglalapokat vágunk belőle.

Minden tésztalapra ráteszünk egy evőkanálnyi húst és párnává hajtva összecsípjük a széleit.

A tojás sárgáját kikeverjük a tejföllel.

A töltött párnákat sütőpapírral bélelt lemezre tesszük, megkenjük a tejfölös tojással, megszórjuk szezámmaggal és előmelegített sütőbe téve közepes lángon, ill. 200 fokon, kb. 18-20 perc alatt szép világosbarnára sütjük.

Ebédre második fogásként, ill. vacsorára tökéletes fogás.

Jó étvágyat kívánok!