Békebeli sóskifli

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

Öregtészta:

  • 20 dkg sima,+ 5 dkg rétesliszt
  • 165 ml víz
  • 6 gr élesztő

Tészta hozzávalói:

  • 30 dkg liszt
  • 1,5 dl tej
  • 1,5 dkg élesztő
  • 2 kk só
  • 1 ek olaj
  • 2,5 dkg puha vaj
  • csipet aszkorbin sav
  • csipet cukor

Elkészítése:

Előző este elkészítjük az öregtésztát.

A kétféle liszthez adjuk az élesztőt és a vizet. Elkeverjük, folpackkal letakarjuk és hűtőbe tesszük felhasználásig (másnapig).

Tészta készítése:

Az élesztőt cukros tejben felfuttatjuk és az öregtésztával együtt a liszthez adjuk.

Sima, közepesen kemény tésztát dagasztunk.

30 percet pihentetjük, utána finoman átgyúrjuk, és még 30 percig pihentetjük.

A megkelt tésztát 10 részre osztjuk (kb 10 dkg/ db) finoman gombócokat formálunk és letakarva 10-15 percet pihentetjük. (így könnyebb sodorni)

Csepp alakúra nyújtjuk, pici vajjal megkenjük, feltekerjük.

Tepsiben 45-50 percet kelesztjük.

A sütőt előmelegítjük 220 fokra, aljába vizet teszünk (gőzös)

A megkelt kifliket tejjel lekenjük,a kiflik között jól befújjuk vízzel, ( nem baj ha áll alatta a víz) és 220 fokon légkeveréssel elkezdjük sütni 10 pecig. Ezután levesszük a hőt 180-190 fokra és még 10

12 percig sütjük.

Rácsra téve hűtjük.