Hozzávalók:
Öregtészta:
Tészta hozzávalói:
Elkészítése:
Előző este elkészítjük az öregtésztát.
A kétféle liszthez adjuk az élesztőt és a vizet. Elkeverjük, folpackkal letakarjuk és hűtőbe tesszük felhasználásig (másnapig).
Az élesztőt cukros tejben felfuttatjuk és az öregtésztával együtt a liszthez adjuk.
Sima, közepesen kemény tésztát dagasztunk.
30 percet pihentetjük, utána finoman átgyúrjuk, és még 30 percig pihentetjük.
A megkelt tésztát 10 részre osztjuk (kb 10 dkg/ db) finoman gombócokat formálunk és letakarva 10-15 percet pihentetjük. (így könnyebb sodorni)
Csepp alakúra nyújtjuk, pici vajjal megkenjük, feltekerjük.
Tepsiben 45-50 percet kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük 220 fokra, aljába vizet teszünk (gőzös)
A megkelt kifliket tejjel lekenjük,a kiflik között jól befújjuk vízzel, ( nem baj ha áll alatta a víz) és 220 fokon légkeveréssel elkezdjük sütni 10 pecig. Ezután levesszük a hőt 180-190 fokra és még 10
12 percig sütjük.
Rácsra téve hűtjük.