Ballagási torta gluténmentesen

Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
360 perc
Mennyiség:
18 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:
Nagyobb piskóta 29*23 cm-es tepsiben (2 lapot sütünk a hozzávalókból):

  • 12 tojás
  • 180 g gyümölcscukor (vagy 240 g kristálycukor)
  • 200 g rizsliszt
  • 60 g cukrozatlan kakaópor

Kisebb piskóta 31*20 cm-es tepsiben:

  • 6 tojás
  • 90 g gyümölcscukor (vagy 120 g kristálycukor)
  • 120 g rizsliszt

Rigó Jancsi krém:

  • 600 ml habtejszín
  • 3-4 púpozott ek kakaópor
  • 300 ml habtejszín a két torta bevonásához a fondant alá

Tejszínes-kókuszos krém:

  • 1 cs tejszín ízű pudingpor
  • 4 dl tej
  • édesítő ízlés szerint
  • 3-4 ek kókuszreszelék
  • 2 ek tejszínhab

Fondant:

  • 1 ek étkezési zselatin
  • 6 ek víz
  • 1 ek margarin
  • 2 ek méz
  • kb 1 kg porcukor (amennyit felvesz)
  • ételfesték

Elkészítése:

A tojásokat kettéválasztottam. A fehérjét a fele cukorral kemény habbá felvertem. A sárgájákat a maradék cukorral habosra kevertem. A kettőt óvatosan összekevertem, majd beleforgattam az átszitált, kakaóporral elkevert lisztet. A tepsi aljára sütőpapírt tettem és belesimítottam a tésztát, 170 fokon megsütöttem.

A kisebb piskótát is ugyanígy készítettem, csak kakaópor nélkül.

Miután kihűltek a két kakaósat vízszintesen kettévágtam, így lett 4 lapom. A simát elfeleztem és a két darabot is vízszintesen kettévágtam, ebből is lett 4 lap.

A csokis krémhez a habtejszínt felvertem, amikor már kemény volt hozzákevertem az átszitált kakaóport és az édesítőszert.

A pudingport az édesítővel és a tejjel elkészítettem a zacskón lévő recept alapján és még melegen belekevertem a kókuszt. Miután kihűlt hozzáadtam a tejszínhabot is és jól kikevertem.

A kakaós lapokat a Rigó Jancsi krémmel megtöltöttem, 3 részre osztva, majd bevontam az egészet tejszínhabbal. A sima piskótát a kókuszos krémmel ugyanígy megtöltöttem és azt is bekentem tejszínhabbal.

A fondanthoz a porcukrot átszitáltam és 80 dkg-ot egy tálba tettem. A vízben elkevertem a zselatint és vízgőz fölött felforrósítottam, majd belekevertem a mézet és a margarint. Amikor teljesen elolvadt, a porcukor közepébe öntöttem. Kanállal kevertem bele a porcukrot,amikor már nem tudtam keverni kézzel gyúrtam tovább. A maradék porcukrot addig adagoltam hozzá, amíg már nem ragadt és ételszínezékkel színeztem. Folpackba csavartam és 1 napot szobahőmérsékleten pihentettem.

Másnap átgyúrtam,ha kemény margarinos kézzel gyúrjuk át, majd ízlés szerint bevonjuk és díszítjük a torát.