Gombóc kalács

Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 20 dkg finom liszt
  • 20 dkg kenyér liszt
  • 20 dkg rétes liszt
  • 2,5 dkg élesztő-friss
  • 2 dl tejszín
  • 1 db tojás sárgája
  • 1 db tojás
  • 2 dkg vaj
  • 1 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 1 tk só

A tetejére:

  • 1db tojás
  • 3 dkg világos szezámmag
  • 3 dkg fekete szezámmag
  • 3 dkg egész mák

Elkészítése:

Kevés tejben elkeverünk egy kicsi cukrot, majd az élesztőt belemorzsolva, felfut.

Liszteket összeszitáljuk a sóval, belekeverjük a tojásokat, cukrot, tejszínt, felfutott élesztőt, maradék tejet. Összedagasztjuk a vége felé hozzáadjuk a puha vajat. Lezárt kelesztő tálban duplájára kelesztjük.

Munkalapra fordítjuk, két részre osztjuk a tésztát.

Az egyik adagot 8 részre osztjuk, a másikat 16 részre, gömbölyítjük és további 40 percet pihentetjük.

Sütőpapírral leterített sütőlapra kör alakra körbe rakunk a 8 nagyobb gömböt.

Majd a 16 kisebből nyolcat a kör belső felére osztunk el, nyolcat a kör külső felére rakosgatunk.

Tetejét tojással lekenjük és megszórtam a magokkal.

Már nem kelesztetjük, 180°C-ra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt megsül.