Epres fánk

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • kb 5 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 5 ek cukor
  • 12 dkg vaj
  • 4 tojássárjája
  • 1 cs vaníliás cukor
  • csipet só

Továbbá:

  • 1 üveg eperlekvár
  • 30 dkg eper
  • olaj a sütéshez

Elkészítése:

Az élesztőt 2 dl langyos tejbe morzsoljuk, 1 ek cukrot hintünk rá és hagyjuk felfutni.

Ezután hozzáadjuk a lisztet, a sót, a többi cukrot, a puha vajat és a tojássárgájákat is. Rugalmas tésztát dagasztunk a hozzávalókból, majd letakarjuk, és szobahőmérsékleten kb egy órán keresztül kelni hagyjuk.

Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk a tésztát és nagyobb méretű pogácsaszaggatóval (esetleg pohárral) kiszaggatjuk. A kiszaggatott fánkok közepébe mélyedést nyomunk az ujjunkkal,majd forró olajban közepes lángon fedő alatt, mindkét oldalát,szép barnára sütjük.

Tálaláskor megkenjük eperlekvárral, epreket darabolunk rá,majd megszórjuk porcukorral.

Melegen tálaljuk.