Lencseleves kicsit másképp

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 2 maréknyi lencse
  • 2 sárgarépa
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 szál füstölt száraz kolbász
  • 1 ek római kömény
  • 5 babérlevél
  • só, bors
  • 1 ek méz

Elkészítése:

A lencsét mindenképpen áztassuk be előtte. A zöldséget karikázzuk fel.

Egy nagyobb edényben a karikákra vágott kolbászt pirítsuk meg – de zsiradék nélkül. Ha már engedett levet, tegyük hozzá a római köményt is. Pirítsuk tovább őket.

Ezután mehet bele a répa és a kanál méz.

Ne kérdezzétek miért, én is megbotránkoztam rajta, de nagyon jó bele! Szóval utána öntsük fel vízzel és adjuk hozzá a lencsét, babérleveleket, fokhagymát és vöröshagymát egészben.

Lassú lángon főzzük puhára.

Ebbe a levesbe nem teszünk lisztet, hanem a lencséből kivett hagymák, kevés lé, kevés répa, lencse és 2 kanál ecet segítségével – amit előtte pürésítünk – besűrítjük a levest.

Tejföllel tálaljuk.

Mi szeretjük bele a füstölt húst is, ezt most külön edényben főztem puhára és a tányérra téve tálaltam.