Fiona szelet

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

A tésztához:

Száraz hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 1 kk sütőpor
  • 1/2 kk szódabikarbóna
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg cukor

Nedves hozzávalók:

  • 1 tojás
  • 0,8 dl étolaj
  • 2 kisdoboz kefir

Krémhez:

  • 25 dkg cseresznyelekvár
  • 25 dkg mascarpone
  • 5 dl habtejszín
  • 2 ek porcukor
  • 2 csomag habfixáló

Tetejére:

  • 18 dkg porcukor
  • 1 tojásfehérje
  • 2 ek citromlé (vagy narancs)
  • 1/2 tk borkő
  • csipet só
  • 5 dkg pillecukor
  • 1 tk vanília aroma

Elkészítése:

A tésztához összekeverjük a száraz hozzávalókat, egy másik edényben a nedves hozzávalókat, majd a nedves hozzávalókat hozzáöntjük a száraz hozzávalókhoz és gyengéden összekeverjük.

Kizsírozunk/lisztezünk egy 25×35 cm-es tepsit, beleöntjük a masszát és előmelegített sütőben, 220 fokon tűpróbáig sütjük.(Közben elkészítjük a krémet.)

A lekvárt és a mascarponét alaposan összekeverjük, majd hozzákeverjük a porcukorral ízesített és habfixálóval felvert tejszínhabot. A közben kihűlt és lapjában kettévágott süteményt megtöltjük a krémmel.

A mázhoz egy edény forró (de nem lobogó) víz tetejére üvegtálat teszünk.

Beleöntjük a porcukrot, tojásfehérjét, sót, borkőt (az stabilizálja a tojásfehérjét).

Addig keverjük, amíg az összetevők egybeolvadnak. Nagyon alacsony fokozaton kell melegíteni. Hozzáadjuk a kis darabokra vágott pillecukrot, és hagyjuk beleolvadni a tojásfehérjés-cukros elegybe.

Amikor minden elolvadt, levesszük a mázat a tűzről, és amíg a máz még meleg, robotgéppel pár perc alatt habosra verjük.

A mázat a kész sütemény tetejére és oldalára kenjük. Ezt gyorsan kell csinálni, mert a máz egyből keményedni kezd.

Megszórhatjuk akár tortadarával, esetleg a kedvenc apró cukrainkkal, esetleg csokoládémázat csorgathatunk rá vékony csíkban.Tálalás előtt nedves késsel szeleteljük.

Tipp:

(Fiona szelet néven egy zöld krémes sütemény van a köztudatban, utalva Shrek és Fiona zöld mivoltára.
Én Fiona Cairns után neveztem el a süteményemet lévén, a pillecukros mázat az ő műsorából írtam le.)