Sós olajos kifli (felezős)

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt (BL55 vagy BL90)
  • 2,5 dl tej
  • 1,25 dl étolaj
  • 2 teáskanál só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 evőkanál tej
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 1 tojás

Elkészítése:

A kimért liszthez hozzáadjuk a sót, majd jól elkeverjük, hogy a később belekerülő élesztő rendesen megkeljen.

Hozzáadjuk a tejet, olajat és utoljára az előzetesen, cukros tejben felfuttatott élesztőt.

Kézzel vagy robotgéppel kelt tészta “keménységűre” gyúrjuk a tésztát és kelni hagyjuk kb. 30-45 percig.

A már megkelt tésztát 4 részre vágjuk és cipónak formázzuk. Hagyjuk kelni még 15 percet.

A cipókat nagyjából kör alakúra nyújtjuk, majd sugárirányban 8 részre vágjuk.

Az előre kivajazott tepsire rakjuk (vagy szilikon bevonatú sütőpapírra) a feltekert kifliket, tojással megkenjük, majd a kiflik közé pici margarin kockákat rakunk, annak érdekében, hogy ne süljenek össze és ropogósabb legyen.

25-30 percig sütjük 200°C-on.

Tipp:

A kifliket ízlés szerint bármivel megtölthetjük/megszórhatjuk. Én gyakran virslivel, illetve füstölt karaván sajttal, illetve szezámmaggal szoktam elkészíteni.