Sajtos stangli

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt (BL-55)
  • 2 dkg friss élesztő
  • 7 dkg vaj
  • 3 kk só
  • 1 tk cukor
  • 1,5 dl tej
  • 1,5 dl víz
  • 10 dkg reszelt sajt

Elkészítése:

A langyos-cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, majd takarjuk le, és futtassuk fel.

A lisztet szitáljuk át, majd keverjük hozzá a sót. Ezután adjuk hozzá a langyos vizet, a vajat, és a felfuttatott élesztőt, majd dagasszuk meg a tésztát.

Ha lágyabb, ragadósabb lenne a tészta, akkor egy kevés lisztet még szórhatunk hozzá dagasztás közben. (én géppel dagasztottam meg, de kézzel is megdagaszthatjuk)

A megdagasztott tésztát ezután tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kb. másfél óra alatt kelesszük meg.

A megkelt tésztát borítsuk ki egy lisztezett felületre, majd kézzel húzogassuk vékonyabbra, és szórjuk meg a reszelt sajt felével.

Ezután tekerjük fel mint a bejglit, és vágjuk fel 10-12 egyforma darabra, majd formázzuk meg a tésztát kis bucikká. (én 12 db-ra vágtam fel a tésztát)

A bucikból egyesével sodorjunk rudakat, majd tegyük egymástól 2-3 cm-es távolságra. Ezután kenjük le egy kis tejjel, majd reszeljük rá a maradék sajtot. (a lehullott sajtba kicsit forgassuk bele a stanglikat, így nem veszik kárba)

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és helyezzük rá egymástól kb. 2 cm távolságra a stanglikat, majd permetezzük le vízzel, és takarjuk le egy másik tepsivel. Ezután 30 perc alatt kelesszük újra a tésztát, majd szintén permetezzük le vízzel, mielőtt a sütőbe tennénk.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőmérsékleten, kb. 30 perc alatt süssük szép pirosra. (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.