Ribizlis-túrós reszeltke

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 8 dkg porcukor
  • 1 nagyobb tojás sárgája
  • 15 dkg margarin
  • 2 ek tejföl

Töltelékhez:

  • 45 dkg tehéntúró
  • 4 ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 1 nagyobb tojás fehérje
  • Kb. 10 dkg ribizli

Elkészítése:

Először a tésztát állítjuk össze. A lisztet egy tálban a sóval, a porcukorral elkeverjük (sütőpor nem szükséges hozzá), majd elmorzsoljuk benne a margarint, hozzáadjuk a tojás sárgáját és annyi tejfölt, hogy nem ragacsos, de közepesen lágy tésztát kapjunk. Ha szépen összeállít, akkor két egyenlő részre osztjuk és zacskóba csomagolva a fagyasztóba rakjuk egy órára.

Közben a töltelékhez a túrót villával áttörjük, ízesítjük cukorral, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal.

A ribizlit megtisztítjuk, leszemezzük. Egy közepes tepsit (20*30 cm) kibélelünk sütőpapírral.

A sütőt előmelegítjük.

A fagyasztóból elővesszük az egyik tésztát, majd a reszelő nagy lyukán a tepsibe reszeljük.

A tésztából kimaradt tojás fehérjét kemény habbá verjük, a túróba forgatjuk, majd a tésztára simítjuk.

Rászórjuk a ribizlit.

A másik tésztát a tetejére reszeljük.

Előmelegített sütőbe toljuk, ahol 180 fokon alul-felülsütéssel kb. 35-40 perc alatt megsütjük.

Hagyjuk kihűlni, majd porcukorral meghintve kínáljuk.

Tipp:

Végre, végre érik a ribizli a kertben. Mondhatni egész évben erre vártam. Imádom a csodás piros színét, a savanykás ízét. Kitaláltam egy olyan sütit, amiben van túró is, ez egy picit csökkenti a gyümölcs fanyarságát. Alig bírtuk kivárni, hogy kihűljön és tudjuk falatozni.