Burgonyás lángos

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg főtt, tört főtt burgonya
  • 1,5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • cukor
  • olaj

Elkészítése:

A lisztet többször átszitáljuk, majd meleg helyre tesszük, hogy meglangyosodjon.

A tej felét meglangyosítjuk, majd egy kevéske cukorral és egy kanál liszttel felfuttatjuk benne az élesztőt.

Felfuttatás:

Az élesztõt, mielõtt a liszthez adnánk, rendszerint tejben felfuttatjuk. (Ehhez az elérhető legnyersebb tejet használjuk, mert a tartós, féltartós változatok, illetve a forralt tej sok kudarcot okozhatnak.) 1-1,5 dl langyos (nem forró!) tejben elkeverünk egy kávéskanálnyi cukrot, beleszitálunk egy kanál lisztet és – a lehető legkisebb darabokban – belemorzsoljuk az élesztőt.

Az edényt lefedjük és huzatmentes, langyos helyre tesszük. Az élesztő akkor “fut”, ha a tej tetején megjelenik a barnás hab. Ilyenkor beleszitálunk még 2-3 evőkanál lisztet és szétnyomjuk az esetleges élesztő darabokat, majd 5-10 perc újabb pihentetés után felhasználhatjuk a tésztához. (Ha az élesztő fél órán belül sem mozdul, akkor nem érdemes kísérletezni vele.)

A tészta elkészítése:

A héjában főtt, hámozott, áttört burgonyát eldolgozzuk a liszttel, a sóval és a felfuttatott élesztővel, majd a maradék tejet hozzáadva, sok levegőt beledolgozva sima tésztává dagasztjuk.

Kilisztezett edénybe  tesszük, majd langyos helyen, letakarva kelesztjük.

Ha két-háromszorosára nő, ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd egyforma, kb. féltenyérnyi darabokra vágjuk.

Olajos kézzel cipóvá formáljuk, majd a cipókat 10-20 percig kelni hagyjuk.

Végül a lángosokat laposra húzogatjuk, majd bő, forró olajban minkét oldalukat pirosra sütjük.