Hozzávalók:
Palacsinta:
Túró töltelék:
Körtés töltelék:
Karamell öntet:
Elkészítése:
A tésztához a száraz anyagokat elkeverem, majd hozzáadom a tojást, tejet és annyi szódavizet, hogy tejszín sűrűségű masszát kapjak. Habverővel vagy kézi keverőgéppel csomómentesre keverem. A végén belekeverem az olajat is, majd fél órát pihentetem.
A kisütéshez palacsintasütőt vagy teflonserpenyőt használok. Az első palacsinta kisütéséhez megforrósítom a serpenyőt, kevés olajat kenek az aljára, majd 1 palacsintának megfelelő adagot merek a serpenyőbe és úgy billentem a serpenyőt, hogy a massza szétterüljön az alján. 1-2 perc alatt megsütöm az egyik oldalát, majd megfordítom és a másikat is aranybarnára sütöm. Ha kisültek, melegen tartom.
A túrótöltelékhez összekeverem a hozzávalókat.
A körtés töltelékhez a körtét hosszában 8 felé vágom, eltávolítom a magházat és keresztben felszeletelem. Egy edényben megolvasztom a kristálycukrot és aranybarnára pirítom, ekkor felöntöm 2 ek vízzel, hozzáadom a körtét, megszórom fahéjjal és a körte puhulásáig kevergetve főzöm. Végül beleöntöm a vanília aromát és elkeverem.
A karamell öntethez a cukrot és a vizet egy edényben összekeverem, és addig főzöm, míg a cukor felolvad, majd karamellízálódik. Óvatosan, kis lángon pirítom, hogy ne égjen meg. Ezalatt a tejszínt a sóval mikróban megforrósítom, majd a karamellizált cukorhoz öntöm, apránként, több lépésben, hogy ne fusson ki. Végül összeforralom és hagyom kihűlni, ahogy hűl úgy picit sűrűsödik.
A palacsintába egy sávban túró krémet teszek, ráhalmozom a körtés tölteléket, felcsavarom és ízlés szerint meglocsolom a karamell öntettel.
A fent leírt hozzávalókból 10-12 db palacsinta lesz.