Hozzávalók:
Húsgombóc:
Elkészítése:
Először a húsgombócokat készítjük el, ehhez ledaráljuk a húst a hagymákkal együtt, majd a fűszerekkel, a tojással, hajdinaliszttel és a sóval összekeverjük. Sűrű, jól formázható masszát kell kapjunk.
Olajos kézzel diónyi golyókat formázunk belőle. A gombócok méretétől függően 40-50 db lesz ebből a mennyiségből.
A leveshez megdinszteljük a kockára vágott vöröshagymát és az áttört fokhagymát a zsíron, majd hozzáadjuk a felaprított bacont és zsírjára sütjük.
A répákat és a gombát felszeleteljük, majd a zöldborsóval együtt rádobjuk a hagymára és az egészet tovább dinszteljük.
Megszórjuk liszttel, 2 percig kavargatva pirítjuk, majd félrehúzzuk és meghintjük pirospaprikával.
Elkeverjük és felöntjük 3 l vízzel. Hozzáadjuk a megtisztított és kockára vágott krumplit, sózzuk és lefedjük.
Ha felforrt belerakjuk a húsgombócokat és 15-20 perc alatt, gyenge forrással megfőzzük.
A tejfölhöz merünk a forró levesből, simára keverjük és visszaöntjük a levesbe. Megszórjuk petrezselyemmel, lestyánnal, összeforraljuk és tálaljuk.