Mogyorókrémes labdabukta torta

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 0,5 kk só
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2 dl tej
  • 2 ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 egész tojás
  • 10 dkg margarin

Továbbá:

  • Mogyorókrém tölteni (Nutella)
  • 1 ek olvasztott margarin lekenni
  • 2 ek tej átgőzölni

Elkészítése:

Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk egy evőkanálnyi cukorral és hagyjuk felfutni.

A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és az olvasztott margarint.

Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 0,5 cm vastagra elnyújtjuk.

Egy nagyobb méretű fánk szaggatóval korongokat szaggatunk.

Minden tészta közepére teszünk egy kevés mogyorókrémet.

Ezután a korongot a tenyerünkbe fogjuk.

Egy helyen összecsípjük, majd félkörben végig összenyomkodjuk.

Végül a két csücskét összehúzzuk. Így dupla rétegben lesz lezárva a bukta alja.

Egy szív alakú tortaformát vékonyan kikenünk margarinnal és megszórjuk egy kevés liszttel.

Picit szellősebben belerakjuk a buktákat. Letakarva további 25-30 percet kelesztjük, közben a sütőt előmelegítjük.

A bukták tetejét lekenjük egy kevés olvasztott margarinnal. 180 fokon hőlégkeveréssel kb. 23 perc alatt megsütjük.

Amint kivesszük a sütőből, lekenjük tejjel és konyharuhával letakarva hagyjuk pár percet átgőzölni.

Porcukorral megszórva kínáljuk.

box style=”info”]Sokat gondolkodtam, hogy idén milyen finomságot készítsek anyák napja alkalmából. Arra jutottam, hogy azt csinálom, ami a legközelebb áll a szívemhez, valamilyen kelt tésztás, édes fogást. Apró buktákat, amiket mogyorókrémmel töltök meg és alkalomhoz illően szív alakú torta formában sütöm.
Nem túl nagy torta, ha nevezhetem annak, épp csak 16 bukta fért bele. A lehulló maradék tésztát újra összedolgoztam, hagytam kicsit kelni és az így kapott buktákat muffin papírban sütöttem meg.
További fázisfotók a formázásról megtekinthetők a blogon.[/box]