Mézes-sörös csirke

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • kb 60 dkg csirkemellfilé

Szósz:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 ek szójaszósz
  • 2 ek méz
  • 1 ek mustár
  • 2 dl világos sör
  • 1 ek vaj
  • só, bors ízlés szerint

Köret:

  • őszibarack konzerv
  • köménymagos párolt kelkáposzta

Elkészítése:

A húst sózzuk, borsozzuk és kevés olajon mindkét oldalát megpirítjuk.

A szószhoz egy lábasban kevés olajat hevítünk, megdinszteljük rajta az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a mézet és kissé megkaramellizáljuk. Ezután hozzáadjuk a szójaszószt, a mustárt, a sört és szószos állagúra összeforraljuk, majd belekeverjük a vajat. Ízesítjük sóval és borssal.

Egy hőálló tálat kivajazunk, beletesszük a húst, majd ráöntjük a szószt. Előmelegített 180 fokos sütőbe toljuk és kb 30 percig sütjük. A sütés alatt a húst párszor a szósszal meglocsoljuk.

A kelkáposztát leveleire szedjük és pároló betétben roppanósra pároljuk. Abban a serpenyőbe amiben pirítottuk a húst, beleöntünk 2 ek olajat, beleszórunk 1 tk egész köményt és átpirítjuk (vigyázat pattogni fog!). Ha a káposzta már elég puha átforgatjuk a köménymagos olajban és ízlés szerint sózzuk.

A csirkemellet felkockázott őszibarack befőttel és a langyos kelkáposztával tálaljuk.