Sajtos-túrós pogácsa

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 1 dl tej
  • 1 csapott ek cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 20 dkg zsír vagy 25 dkg margarin
  • 1 dl tejföl
  • 1 tojás + 1 tojás sárgája a kenéshez
  • 1 ek só
  • 60 dkg finom liszt
  • 25 dkg túró
  • 30 dkg trappista sajt

Elkészítése:

A tejet a cukorral élesztővel felfuttatjuk.

Egy tálban a lisztet és a zsírt/margarint/összemorzsoljuk , majd hozzákeverjük a felfuttatott élesztőt, túrót, tojást, tejfölt és a sót. Jól összedolgozzuk. Cipót formálunk belőle és 30 percet pihentetjük!

A sajtot megreszeljük, a tésztát 1 cm vastag téglalapra nyújtjuk és megszórjuk a sajt 2/3-val, majd szorosan feltekerjük.

Letakarjuk és ismét 30 percet pihentetjük.

A tésztát kb. 2cm-re kisodorjuk tetejét megkenjük a maradék tojássárgájával, megszórjuk a maradék sajttal, és pogácsa szaggatóval kiszúrjuk.

Előmelegített sütőben sütjük.