Hozzávalók:
Psikóta:
Kókuszos krém:
Csoki ganache:
Fehér csokigyurma:
Kialakítás:
Elkészítése:
2 kerek piskótát készítünk. 8 tojássárgáját 8 evőkanál cukorral fehéredésig verjük a robotgép segítségével. A 6 evőkanál lisztet, a 2 evőkanál kakaóport és az 1 csomag sütőport elkeverjük, majd hozzáadjuk, a sárgájához jól elkeverjük.
8 tojás fehérjét csipet sóval kemény habbá verünk, majd óvatosan a tojássárgás lisztes keverékbe forgatjuk.
Egy 24 cm-es, kapcsos, kerek tortaforma alját sütőpapírral béleljük, majd beleöntjük a piskótatésztát és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha elkészült, akkor ugyanígy a másik piskóta lapot is elkészítjük.
A lapokat teljesen kihűtjük.
A pudingport csomómentesre keverjük a tejjel, majd sűrűre főzzük. Néha megkavarva hagyjuk kihűlni. Közben a porcukrot habosra keverjük a margarinnal.
Ha minden kihűlt, a porcukros krémet a pudingossal és a kókuszreszelékkel összekeverjük.
A tejszínt felverjük és belekeverjük a pici vízben feloldott zselatint, majd a kókuszos krémet óvatosan belekeverjük. Kb 1 órára a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen és jól összeragasza a kifaragott tortánkat.
A tejszínt forraljuk fel, majd adjuk hozzá a kockákra tört csokoládét. Nagyon fontos, hogy a lehető legkevesebb levegőt, azaz buborékot keverjük bele. A csokoládét tegyük egy vékony magas falú edénybe. Legjobb a botmixerhez tarozó edény.
A forró tejszínt öntsük a csokoládéra és hagyjuk 1-2 percig állni, míg megolvad a csokoládé. Ezután merítsük bele a botmixert és kapcsoljuk be. Vigyázzunk, hogy ne emelgessük a botmixert, nehogy levegőt pumpáljunk a ganache-ba. Csak addig keverjük, míg sima csomómentes nem lesz. Az elkészült bevonónkat langyos állapotban tudjuk használni. Forró állapotban soha ne öntsük a tortánkra, süteményünkre, mert megolvaszthatja azt.
A modelling csokihoz kerámia vagy műanyag edényt használok, a fémedénybe beleragadna.
A csokit vízgőz fölött megolvasztjuk. A kimért mézet adagokat mikróban felforrósítjuk és a vízgőzről levett, felolvasztott csokihoz öntjük. Fakanállal keverjük, amíg egynemű, kezelhetően meleg masszát kapunk. Amikor már kézzel meg tudjuk fogni, a masszát kivesszük az edényből és lapítón vagy a konyhapulton kézzel gyúrjuk tovább. Elég sok nedvességet kigyúrunk a plasztik csokiból, a fehér csokoládés masszából.
A felesleges vizet papírtörlővel itatjuk fel. Sok-sok papírtörlővel. Vagy egy erre rendszeresített konyharuhával. A kész csokigyurmákat folpackba (nylon zacskó) tekerjük és legalább egy órára, de inkább egy éjszakára hűtőbe tesszük. Felhasználás előtt kb egy-fél órával kivesszük majd a hűtőből.
Az egyik piskóta lapot keresztben megfelezzük és élére állítjuk, közé kókuszkrémet kenünk, hogy összeragasza. Ez lesz a kutyus törzse.
A másik piskóta lapot is keresztben vágjuk, az egyik feléből megformázzuk a kutyus fejét és kókuszkrémmel a törzshöz ragasztjuk. A másik feléből a négy lábát formázzuk meg és szinten kókuszkrámmel a törzshöz ragasztjuk. Amaradél kókuszkrémmel az egész kutyust kívülről bekenjük. Kb 2 órára hűtőszekrénybe rakjuk, hogy jól megdermedjen.
A hűtőből kivéve az egész tortát bekenjük ganache-al, majd egy fél órára hűtőszekrénybe rakjuk. Így a csokigyurma jól megtapad, rajta és nem csúszik szét a torta.
Ismét kivesszük a tortát a hűtőből és a modelling csokit étkezési keményítővel éppen csak megszórt, sima felületen átgyúrjuk. Ezután kinyújtjuk (szintén étkezési keményítőn) és a kutyusra rakjuk
A kutyus szőrét hegyes végű kisollóval formázzuk a személ és az orránál a helyet kivágjuk és a fekete marcipánból szemet és orrot készítünk neki. A körmöcskéket is fekete marcipánból készítjük.
A füleket és a nyelvet és a farkát fehér marcipánból megformázzuk, majd kicsi vízzel megkenve az aljukat a kutyushoz ragasztjuk. A fülecskéket és a nyelvet belül picit pirosra (inkább rózsaszínre) festjük.
Az elkészült csoki ganache sűrűsége változó lehet, mert befolyásolja a tejszín minősége és a csokoládé szárazanyag tartalma is. Ezért mielőtt használnánk, a langyos állapotában ellenőrizzük a következőképen. Mártsunk bele egy fakanalat vagy habkártyát és húzzunk bele egy vonalat. Ha a kapott csík megmarad, nem folyik össze a bevonó, akkor az állaga megfelelő. Ha nem megfelelő korrigálhatjuk. Ha nem eléggé folyékony, önthető, akkor keverjünk bele még forralt tejszínt. Ha túl híg, keverjünk bele olvasztott csokoládét.