Krumplis langalló

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
2 tepsi lángoshoz

  • 1 kg burgonya
  • 1 kg finomliszt
  • kis kanál kristálycukor (az élesztő felfuttatásához)
  • 50 g. élesztő
  • 2 dl. tej
  • 100 g. étolaj
  • 1 teáskanál só
  • víz

A feltéthez:

  • tejföl ízlés szerint
  • 5 – 6 fej lila hagyma
  • 125 g kockázott bacon, (esetleg ugyanennyi reszelt párizsi)
  • 800 g reszelt sajt (trappista)
  • + étolaj a tepsi kikenéséhez

Elkészítése:

A burgonyákat meghámozzuk, kockákra vágjuk, majd enyhén sós vízben megfőzzük. Amikor megfőtt, krumplitörővel összetörjük.

Az élesztőt közben enyhén cukrozott langyos tejben felfuttatjuk.

Nagyobb keverőtálban az összetört burgonyával elkeverjük a lisztet, a felfuttatott élesztőt, kis pohárnyi étolajat, és 5 – 6 dl. vizet.

Összegyúrjuk annyira, hogy laza tésztát kapjunk.

Ezután, fél óráig konyharuhával letakarva kelesztjük a tésztát. Tepsibe sütőpapírt terítünk, melyet le is olajozunk.

Erre terítjük a tészta egyik felét, amelynek a széleit, és az oldalait a tepsi méretére simítjuk, és eligazgatjuk benne. 220°-os előmelegített sütőben elősütjük 15 percig.

Mivel egyszerre két tepsivel dolgoztunk, a megmaradt tésztával ugyanígy jártunk el.

Közben előkészítjük a feltéteket. Szeletelt bacont, vagy kockázottat, reszelt párizsit, reszelt sajtot, karikára vágott lila hagymát, esetleg házikolbászt.

Amikor a tészta félig megsült, tetejét megkenjük tejföllel, ízlés szerinti vastagságban, majd az előkészített feltéteket (bacon, reszelt párizsi, lila hagyma) elterítjük rajta egyenletesen.

Tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és mehet vissza a sütőbe. A tepsiket időnként ellenőrizzük, ha szükséges fordítsuk, cseréljük meg, az egyenletes pirulás érdekében. Újabb 15 perc alatt saját sütőnkben készre sült.

Tipp:

Számtalan feltéttel lehet készíteni.