Hozzávalók:
Pite:
Palacsinta:
Paprikás:
Töltés:
Elkészítése:
A pitéhez a lisztet, felkockázott, hideg vajat, sót és a tojást tegyük egy tálba és gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze. Ha összeállt akkor tegyük fóliába és pihentessük a hűtőben, nyugodtan elkészíthető előző nap is.
A csirkepaprikáshoz kockázzuk fel a kifilézett csirkemellet. A hagymát tisztítsuk és aprítsuk fel. A paradicsomot és paprikát szintén kockázzuk fel.
Egy lábasban hevítsük fel az olajat, dinszteljük meg rajta a hagymát, majd az üveges hagymára dobjuk rá a húst. Minden oldalon pirítsuk át fehéredésig, majd adjuk hozzá a paprikát és paradicsomot. Keverjük el, pár percet pirítsuk együtt, majd szórjuk meg a füstölt paprikával, sózzuk, borsozzuk és egy csipet majoránnával ízesítsük.
Öntsük fel vízzel, hogy bőséggel ellepje, forraljuk fel, majd kis lángon főzzük puhára a húst. A tejfölt keverjük simára a keményítővel, majd merjünk rá a forró szaftból, keverjük el és habarjuk be vele a paprikást. Forraljuk 2 percet, kóstoljuk, ha kell sózzuk még és kész.
Az elkészült paprikást egy szűrőn szűrjük át. Ami a szűrőben marad az mind mehet az aprítógépbe, kevés szafttal öntsük fel és pulzálva pépesítsük (nem kell teljesen, maradhatnak benne kisebb darabkák).
A palacsintatésztát a legegyszerűbben egy bögre segítségével tudjuk kimérni. A lisztet mérjünk egy tálba, öntsük hozzá a tejet és üssük bele a tojást. Habverővel keverjük simára, sózzuk, majd a szódával szintén keverjük el. Kevés olajat öntsünk hozzá és a felaprított medvehagymát is vegyítsük el benne.
Egy tapadásmentes serpenyőt kenjünk át vékonyan olajjal és süssük ki a palacsintákat.
A pitetésztát gyúrjuk át és vágjuk négybe. Egyenként nyújtsuk kerekre (2 mm), majd a kilisztezett formákat béleljük ki velük.
A sütőt melegítsük 180 fokra, hőlégkeveréssel. A pitét először vakon sütjük. A kibélelt formákba szórjunk valami nehezéket (bab, rizs, nálam üveggyöngyök) és süssük majdnem készre a tésztát. Amikor kopogós a széle már jó, ez kb 20 perc. Az elősütött tésztát vegyük ki a sütőből.
A juhtúrót villával törjük puhára, tejföllel keverjük simára, majd aprítsuk fel a medvehagymát és keverjük hozzá. Ezzel a tejfölös krémmel kenjük meg az összes piteforma alját.
A palacsintákat kenjük meg tejföllel, majd simítsuk rá a húspépet és tekerjük fel. A feltekert palacsintákat ferdén vágjuk négybe.
Egy pitéhez 2 palacsintára, vagyis 8 darabkára lesz szükség. Pakoljuk körbe a pitéket a palacsintatekercsekkel, majd öntsük nyakon a leszűrt szósszal, a közepébe kanalazzunk a juhtúrós tejfölből és toljuk vissza a sütőbe.
Addig süssük, amíg egy kis színt kapnak a palacsinták, kb 15-20 perc.
Az elkészült pitéket locsoljuk meg a szósszal és a maradék tejfölös öntettel, szórjuk meg felaprított petrezselyem és medvehagyma keverékével, kínáljunk mellé házi csalamádét és fogyasszuk megelégedéssel.
A szószokat ne sajnáljuk hozzá, mert szaftosan az igazi. Ügyeljünk arra a sütésnél, hogy ne száradjon ki! Ahogy kap egy kis szint, vegyük is ki.