Almatorta

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:
24 cm-es tortaformához

  • 4-5 db alma
  • 5 dkg kristálycukor
  • 15 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 2 db tojás (nagy)
  • 1 citrom leve és reszelt citromhéj
  • 1 dl tej

Elkészítése:

 

Az almát hámozzuk meg majd, negyedeljük, vágjuk ki a magházat, és vékonyan szeleteljük fel az almacikkeket. Ezután locsoljuk meg a citromlével, és forgassuk össze, hogy ne barnuljon meg.

A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, és helyezzük el rajta a felszeletelt almaszeleteket, majd szórjuk meg a kristálycukorral, és ízlés szerint őrölt fahéjjal. (2-3 sor alma kerüljön egymás tetejére)

A vajat olvasszuk fel, majd hűtsük vissza. Ezután adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, az egész tojást, és a tejet, majd keverjük simára.

A lisztet keverjük össze a sütőporral, ízlés szerint őrölt fahéjjal, majd szitáljuk hozzá a vajas keverékhez. Ezután adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, majd keverjük alaposan össze.

A tortaformában lévő almaszeletekre ezután egyenletesen öntsük rá a masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük készre (tűpróbáig!!). Én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem, és kb. a sütési idő felénél letakartam egy sütőpapírral, nehogy nagyon megbarnuljon a tészta)

A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni, majd egy hirtelen mozdulattal, fordítsuk át egy tálcára, hogy az alma kerüljön felülre.

Tálalás előtt ízlés szerint megszórhatjuk még fahéjas porcukorral, majd felszeletelve kínáljuk.