Székely káposzta (Lőrinci)

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 1 kg lapocka
  • 2 kg szálas, savanyú káposzta
  • 3 közepes fej vöröshagyma
  • 50 dkg füstölt dagadó széle
  • 30 dkg gersli (árpagyöngy)
  • 3 babérlevél
  • 1 ek fekete bors (egész)
  • 2 ek pirospaprika őrölt
  • 1 ek ételízesítő
  • 3 ek púpos zsír

Elkészítése:

A húst és a hagymát felkockázzuk.

A káposzta ha nagyon savanyú, akkor átmossuk, majd kinyomkodjuk a levét.

Zsíron üvegesre dinszteljük a hagymát, rátesszük a húst és fehéredésig pirítjuk, majd rászórjuk a pirospaprikát, a káposztát és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Megsózzuk, belerakjuk a szemes borsot, babérlevelet, ételízesítőt és a füstölt húst.

Ha a hús félig megpuhult, akkor belerakjuka gerslit, elkeverjük és az egészet puhára főzzük. Ha szükséges öntünk még alá vizet.