Túró torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók egy 26 cm-es tortaformához:

Piskóta:

  • 4 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 10 dkg liszt
  • 2 dkg kakaópor
  • 1 evőkanál víz
  • 1 evőkanál olaj
  • 1/2 cs sütőpor
  • csipet só

Krém:

  • 5 dl tej
  • 1 cs zselatin (20 g)
  • 50 dkg túró
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 2 tojás sárgája és fehérje
  • 25 dkg porcukor

Tetejére:

  • 30-40 dkg gyümölcs (tetszés szerint)
  • 3 dl befőttlé vagy víz
  • 2 ek zselatin

Elkészítése:

A tortát piskótával és nélküle is el lehet készíteni.

A tojásfehérjét pici sóval félkeményre verjük, fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, vizet, az olajat, majd egyesével a tojássárgáját. Keményre felverjük. A liszt, kakaópor, sütőpor keverékét a habhoz keverjük óvatosan.

A masszát sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben kb 20-25 perc alatt készre sütjük. Kiborítva kihűtjük.

A töltelékhez a tejet forráspontig melegítjük, elkeverjük benne a zselatint. A túrót, ha darabos krumplinyomón átnyomjuk. A vajat vagy margarint kikeverjük a porcukorral, tojássárgájával, vanílisá cukorral, majd apránként hozzáadjuk a túrót.

A tojásfehérjéből kemény habot verünk és a masszához adjuk. Hozzáadjuk a langyosra hűlt tejet és alaposan összekeverjük. Egy közepes tortaformát jól kivizezünk a masszát beleöntjük és 1-2 órára a hűtőszekrénybe tesszük.

Aki piskótával készíti, a megdermedt torta tetejére tesszük a piskótát, torta karimáját óvatosan levesszük és megfordítjuk, hogy a piskóta kerüljön alulra. A torta forma alját is levesszük és a piskóta alá helyezzük.

Visszatesszük a torta karikát és ráhelyezzük a gyümölcsöket és a zselét.

30-40 dkg gyümölccsel vagy bármilyen nem puha befőttel feldíszítjük a túrót. A befőttlevet a zselatinnal forráspontig melegítjük, langyosra hűtjük és ráöntjük a tortára. Ismét hűtőszekrénybe tesszük 1-2 órára.

A túróba is lehet olyan gyümölcsöt tenni,aki szereti, ami nem levelesedik meg! Ha piskóta nélkül készítjük, akkor nem kell megfordítani a tortát. A díszítés ugyanúgy készül.

A feltöltött torták másfélszeres adagból készültek és 28 cm-es tortaformában.