Hatlapos lovas torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 10 dkg margarin
  • 12 dkg porcukor
  • 2 tojás
  • 1 cs szalalkáli
  • annyi tej, amennyit felvesz (kb 2-3 dl)

A krémhez:

  • 12 dl tej
  • 3 csomag karamellás pudingpor
  • 5 tojás
  • 30 dkg porcukor
  • 15 dkg margarin

A hamis marcipánhoz:

  • 1 dl tej
  • 350 g kristálycukor
  • 100 g rétesliszt
  • 100 g finomliszt
  • 100 g margarin
  • ételszínezék
  • rum vagy mandula aroma

Elkészítése:

A szalalkálit feloldjuk tejben, majd a többi hozzávalóval együtt tésztává gyúrjuk. 6 egyenlő részre vágjuk és alaposan belisztezett deszkán egyenként vékonyra kinyújtjuk. A lapokat tepsi hátán kisütjük. Az elsőnél érdemes meglisztezni a tepsit, de a többinél már nem kell.

180 fokon kb 7-8 perc alatt megsülnek a lapok. Vigyázat, ne süssük túl!

Az 5 tojássárgájából, a pudingból, porcukorból a tejjel sűrű krémet főzünk, majd melegen belekeverjük a margarint és a keményre felvert tojásfehérjéket. A tésztalapokat a meleg krémmel megtöltjük, de egy keveset félrerakunk, amivel majd kívül bekenjük. Másnap szeletelhető lesz.

A tejben keverjük el a cukrot és forraljuk fel, majd kis lángon gyöngyöztessük pár percig, amíg feloldódik a cukor. Apránként keverjük bele az átszitált lisztet, hogy ne legyen csomós, majd ezzel együtt, sűrűn kevergetve pár percig főzzük, amíg a liszt íze elfő és jól besűrűsödik, krémszerű lesz. Keverjük bele a margarint, a színezéket és az aromát, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kihűlt, akkor kiszedjük az edényből és sodrófával kinyújtjuk.

A kivágott hatlapos formát bekenjük a félrerakott krémmel és beborítjuk a marcipánnal, majd díszítjük a képen látható formában.

Tipp:

Az egy adag marcipánt elkészítem és a színezék berakása előtt kiveszek annyi adagot (és mennyiséget), amennyi szín kell a díszítéshez. Utána külön-külön keverem bele az ételszínezéket.