Vöröslencsés, zöldséges vegetáriánus lasagne

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
75 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

  • 12 lasagne lap
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 ek ghí (vagy olívaolaj)
  • 1 sárgarépa
  • 2 cukkini
  • 250 g vörös lencse
  • 1/4 tk asafoetida ( 1 kis fej hagymával helyettesítheted)
  • 1 konzerv paradicsom (darabolt)
  • 1 tk nádcukor
  • só, bors
  • bazsalikom, oregano, kakukkfű, csipet rozmaring
  • 20 g vaj
  • 2,5 ek. liszt
  • 2 dl tejszín
  • szerecsendió
  • bors, só

Elkészítése:

A répát és a cukkinit tisztítsd meg és vágd kockákra. Tedd oda egy magasabb falú edénybe a ghít és melegítsd fel.

Szórd bele az asafoetidat és egy-két másodpercig pirítsd. Add hozzá a zöldségeket és egy kicsit forgasd meg, hogy elkezdjenek a zöldségek megpuhulni.

Add hozzá a vörös lencsét és együtt is pirítsd kicsit az edényben a zöldségekkel, majd öntsd hozzá a paradicsomot és tedd bele a fűszereket és a cukrot.

Öntsd fel egy kis vízzel , majd forrald fel a szószt és vedd takarékra a lángot. Lassú tűzön főzd, amíg a lencse megfő és szépen besűrűsödik (kb. 20 p).

Gyakran keverd meg és ha szükséges még egy pici vizet tegyél hozzá.

Egy edénybe tegyél oda vizet forrni sóval és egy 1 ek. olívaolajjal. Főzd ki benne a lasagne tésztalapokat. Fog keményre főzd a tésztát, nehogy nagyon szétessen.

A szószhoz egy edénybe olvaszd meg a vajat, majd szórd bele a lisztet és a szerecsendiót. Habverővel keverd csomómentesre és pirítsd meg kicsit.

Öntsd hozzá a tejszín felét és keverd simára, majd tedd hozzá a maradék tejszínt, sózd és borsozd meg. Keverd folyamatosan, amíg szép krémes lesz a mártás.

Egy tűzálló edény vagy tepsi aljára tegyél egy kis olívaolajat, majd a lencsés szósz negyedéből tegyél egy réteget.

Helyezz rá 3 tésztalapot, majd újabb sor lencsés keverék (1/4) és a szósz egy negyedét is oszlasd el rajta.

Újra tészta, aztán lencsés keverék (ebbe a rétegbe nem kerül mártás), aztán tészta, lencse és egy kis tejszínes mártás (1/4). Az utolsó réteg tésztára pedig kend rá a mártás felét.

180 fokra előmelegített sütőben süsd készre, amíg a teteje szép aranybarnára pirul. (kb. 25 -30 perc)

Tipp:

A lasagne egy igen laktató étel, ezért sokan a lasagne-t csak hússal tudják elképzelni. Ezt a receptet nem csak vegetáriánusok, de olyanok akik néha szeretnek egy-egy húsmentes fogást kipróbálni is elkészíthetik.
A vörös lencsének köszönhetően nagyon laktató és teljes értékű fehérjéhez juttatja a szervezeted, hiszen minden szükséges aminosav megtalálható benne, ami ahhoz kell, hogy a szervezeted ellásd fehérjével.