Epres -mascarponés, tejszínes szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Piskótához:

  • 6 tojás
  • 2 dl cukor
  • csipet só
  • 4 dl finomliszt
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 7 ek étolaj

Krémhez:

  • 50 dkg eper/ lehet fagyasztott is/
  • 25 dkg mascarpone
  • 4 dl habtejszín
  • 1 cs étkezési zselatin
  • 3 cs vaníliás cukor
  • 10-15 dkg porcukor /gyümölcscukorból ízlés szerint/

Tetejére:

  • 1 cs színtelen tortazselé /elhagyható/
  • pár szem eper

Elkészítése:

A tojások fehérjét a sóval felverjük, majd hozzáadjuk a cukrot és kemény habbá verjük. A tojások sárgáját elkeverjük az olajjal, aztán hozzáadjuk a habhoz és addig keverjük, amíg a habbal elkeveredik, ehhez kanalanként óvatosan beleadagoljuk a szódabikarbónás lisztet.

A masszát a kivajazott és lisztezett 31*23 cm-es tepsibe simítjuk, amit sütőpapírral kibélelünk, majd 180 fokos, előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (kb 20 perc). A kész piskótát kihűtjük.

A krémet, ha friss eperből készítjük, akkor azt botmixerrel összetörjük, ha fagyasztott akkor először kiolvasztjuk, lecsöpögtetjük. Én friss eperből készítettem, felét turmixoltam, a másik felét apróra daraboltam.

A mascarponét a cukorokkal összekeverjük, hozzáadjuk az összeturmixolt eperhez, majd hozzáadjuk a darabolttat is. Közben a tejszínt kemény habbá verjük és óvatosan beledolgozzuk az epres krémbe.

A zselatint pici vízbe csomómentesre keverjük, majd a mikróban feloldjuk, kicsit hűtjük és hozzáadjuk a kész krémhez.

A piskótát 2 lapba vágjuk, az aljára kenjük a krém 3/4-ét, rátesszük a másik lapot és erre kenjük a maradékot. Eperrel ízlés szerint díszítjük.

A tortazselét a használati utasítás szerint elkészítjük és ráöntjük a sütemény tetejére.