Kossuth kifli ünneplőben

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 30 dkg finomliszt
  • 30 dkg cukor
  • 22 dkg sertészsír
  • 6 tojássárgája
  • 5 tojásfehérje
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 1 citrom leve
  • 1 citrom héja
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg dió (darabos)

Tetejére (opcionális:

  • 1 tojásfehérje
  • 2 ek porcukor
  • ételfesték

Elkészítése:

A tojássárgákat alaposan kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a zsírral. A citrom héját és levét is hozzáadjuk, majd óvatosan belekeverjük a felvert tojásfehérje habot is.
Végül a sütőporral elkevert lisztet is hozzáadjuk.

Zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük.

Megszórjuk a darabos dióval és előmelegített, 180 fokos sütőben készre sütjük (tűpróbával ellenőrizzük).

Ha kisült és legalább langyosra hűlt, pogácsa szagattóval félholdakat (kifliket) szaggatunk ki belőle.

A tojásfehérjét enyhén felverjük, hozzáadjuk a porcukrot, színezzük és kidíszítjük a kifliket.

Tipp:

A 2012-es szegedi Kossuth kifli sütő versenyre készült.