Mézes diós-mogyorós kalács

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

Tészta:

  • 80 dkg liszt
  • 3 ek cukor
  • 1 tk só
  • 2 zacskó szárított élesztő
  • 2,4 dl tejföl
  • 1,2 dl langyos víz
  • 22 dkg vaj
  • 3 db tojás

Töltelék:

  • 17 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 17 dkg méz
  • 35 dkg darált dió
  • 35 dkg darált mogyoró

Elkészítése:

A langyos vízben elkeverünk 1 kiskanál cukrot, beleszórjuk az élesztőt és megfuttatjuk. A vajat megolvasztjuk és kihűtjük.

A lisztet átszitáljuk és belerakjuk az összes hozzávalót, majd alaposan kidagasztjuk. 4 cipóra osztjuk és 10 percig pihentetjük letakarva.

A töltelékhez megolvasztjuk a vajat, elkeverjük a cukorral és a mézzel, legvégül belekeverjük a darált diót, mogyorót. (Én a mogyorót csak durvára őröltem.)

A cipókat 35X30 centis téglalappá nyújtjuk és rákenjük a töltelék 1/4 részét, a széleit behajtjuk és feltekerjük. Ugyanígy járunk el a maradék gombócokkal. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket és letakarva 1 órát kelesztjük.

Enyhén felvert tojással megkenjük a tetejüket és 175 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütjük.

Amikor kihűltek, 3-4 ek porcukrot elkeverünk annyi tejjel, hogy tejfölsűrűségű legyen, ezzel meglocsoljuk a tetejét.