Graham cipócskák

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg Graham liszt
  • 1 csapott ek só
  • 2 dl tej (+3 ek ha szükséges)
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 ek olaj
  • 2,5 dkg olvasztott margarin
  • 2 ek tej lekenni
  • 1 kk lenmag és 1 kk szezámmag a tetejére

Elkészítése:

Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk és hagyjuk felfutni.

A liszteket a sóval egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, az olajat, az olvasztott margarint és jó alaposan kidagasztjuk. Ha keménynek érezzük a tésztát, akkor adunk még hozzá egy kevés tejet. (Nekem még 3 evőkanállal kívánt.)

Meleg helyen legalább egy órát kelesztjük.

A tésztát 7 egyforma nagyságú részre osztjuk, ezekből előbb gombócokat, majd cipócskákat formázunk.

Sütőpapíros tepsibe fektetve, egymás között helyet hagyva, letakarva legalább 35-40 percet kelesztjük. A tetejüket bevágjuk, de ez el is maradhat.

Lekenjük tejjel, megszórjuk lenmaggal és szezámmaggal.

Előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeveréssel kb. 20 perc alatt megsütjük.

Rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Tipp:

Uzsonnára készültek ezek a puha finomságok.
A méretük számunka pont ideális, nem túl nagyok és nem is túl kicsik. Olyan közepesek. Remek szendvics alap. Érdemes kipróbálni ;-)