Zalai gazdag répaleves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
160 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kisebb füstölt csülök
  • 60 dkg savanyított fehér répa
  • 45 dkg fagyasztott bab
  • bors
  • 3 db babérlevél
  • ételízesítő
  • 2 ek olaj
  • 3 ek liszt
  • 1 csapott ek pirospaprika

Elkészítése:

A csülköt felkockázzuk és feltesszük főni.

A répát átmossuk, ha túl savanyú, majd azt is feltesszük főni egy másik edényben.

Ha a csülök megfőtt, levesszük a tűzről és leöntjük róla a vizet. Ekkor már hozzáadhatjuk a répához a babot, és azzal főzzük tovább, amíg a bab meg nem puhul. Fűszerezzük sóval, borssal, ételízesítővel és babérlevéllel.

Ha a bab is megfőtt, hozzáadjuk a kész sonkát.

Enyhe rántást készítünk kb. 2 ek olajból és 3 ek lisztből. A rántást lehúzzuk a tűzről, ha a liszt megpirul és hozzáadunk 1 csapott ek pirospaprikát.

Egy merőkanál levet merünk ki a levesből és hozzákeverjük a rántáshoz, majd úgy a leveshez adva berántjuk. Hagyjuk, hogy egyszer felforrjon, majd lezárjuk alatta a gázt.

Kenyérrel kínáljuk.

Tipp:

Lehet készíteni száraz babból is,de azt előző este áztassuk be.

Ez az étel azért lehet különleges, mert az országban kevés helyen ismerik a savanyított répát, ami egy káposztához hasonló, de jellegzetesebb ízvilágú savanyított zöldség.
A répa, a csülök és a bab együtteséből jött létre ez a különleges magyar ízvilágú étel. Tartalmas, finom, és ha már magyarok vagyunk, kínáljuk egy finom házi pálinkával. :)