Házi joghurt

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
20 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 1 l házi tej
  • 1 kis doboz élőflórás joghurt
  • 1 nagy üvegedény (fedővel)

Elkészítése:

A tejet felforraljuk és visszahűtjük 40 fokra. (Az a jó hőmérséklet, amikor az ujjunkat beledugva érezzük, hogy forró, de még nincs kényszerünk, hogy azonnal kirántsuk az ujjunkat.)

Ha megfelelő a hőmérséklet, egy kis doboz natúr joghurtot belekeverünk a tejbe. A tejes fazékra rátesszük a fedőt, és az egészet bebugyoláljuk egy jó meleg pokrócba, majd 6-8 órára “megfeledkezünk” róla. (Én este későn szoktam elkészíteni és reggelre kész a friss joghurt.) A lényeg, hogy tartósan a 40 fok körüli hőmérsékleten maradjon a joghurt.

6-8 óra múlva a joghurt már fogyasztható.

Tipp:

Ha görög joghurtot szeretnénk készíteni, egy nagy szűrőt kibélelünk konyharuhával, és beleöntjük a joghurtot. A konyharuhát összekötjük, a szűrővel együtt egy edényre helyezzük, és 1-2 órán keresztül hagyjuk, hogy kicsöpögjön a savó. Az eredmény tejföl sűrűségű, krémes görög joghurt lesz. A kicsöpögött savót felhasználhatjuk kenyérsütéshez, különösen finom lesz tőle a kenyér.

Ha félreteszünk az elkészült joghurtból 2-3 evőkanálnyit, a következő adagot már azzal tudjuk beoltani.