Áfonyás kölestorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 25 dkg hántolt köles
  • 1 l tej
  • 12,5 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 4 tojás
  • 16 dkg darált dió

Krém:

  • 2 dl tejszín
  • 25 dkg mascarpone
  • 10 dkg porcukor
  • 40 dkg áfonyalekvár

Elkészítése:

A kölest a tejjel, a vajjal, a sóval és a cukorral puhára főzzük. Langyosra hűtjük, majd hozzáadjuk az egész tojásokat és a darált diót is.

Egy 20 cm átmérőjű tortakarikát kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a masszát és 160 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt megsütjük. A formából kivéve kihűtjük, majd kettévágjuk.

A krémhez a tejszínt kemény habbá verjük, a mascarponét a porcukorral kihabosítjuk, majd a tejszínhabot is beleforgatjuk. Az egyik tésztalapot visszarakjuk a formába, majd rákenjük a krém felét és a lekvár felét,  majd rátesszük a másik lapot, a maradék krémet elsimítjuk rajta, végül a lekvárral megkenjük.

Érdemes pár órára hűtőbe tenni.