Csirke alaplé készítése

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
200 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkecomb csont és bőr
  • 0,5 vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 6 szem bors

Elkészítése:

Egy nagy lábasba tesszük a csontokat, a bőröket és a többi hozzávalót. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje.

Lassan felforraljuk és forrástól számítva 2-3 órán keresztül fedő alatt főzzük.

Ha elkészült, hagyjuk a lábasban kihűlni, majd 3-4 dl-ként műanyag zacskóba szűrjük.

A zacskó száját elkötjük, hogy minél kevesebb levegő maradjon a zacskóban, majd literes műanyag vödörbe 2-3 zacskót téve fagyasztóba tesszük.

Mélyhűtőben -18 fokon 6 hónapig tárolható.

Tipp:

Sót nem teszek bele, hiszen amibe használni fogom később ízesítőként, úgyis megsózom.

Nem egy dekoratív, ám annál hasznosabb szereplője a konyhának. A házilag készített alaplé mesterséges anyagoktól mentes, egyszerűen, olcsón elkészíthető ételízesítő, és csak a készítőjétől függ, hogy mi kerül bele.
Lehet kifejezetten az alapléhez farhátat venni, de most 8 db csirkecomb csontjait és lenyúzott bőrét használtam erre.