Grillezett makréla spenótos zöldséges tésztával

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 4 makréla filézve
  • 40 dkg főtt spagetti tészta
  • 50 dkg friss baby spenótlevél
  • 10 szem koktél paradicsom
  • 3 különböző színű paprika

Besamelmártáshoz:

  • 6 gerezd fokhagyma
  • 30-50 g sózatlan vaj
  • 25 g liszt
  • 300 ml hideg tej (vagy felesben tejszínnel)

Továbbá:

  • bors
  • szerecsendió
  • vaj, olívaolaj

Elkészítése:

A spagetti tésztát sós, lobogó vízben megfőzünk.

Közben elkészítjük a besamelmártást.

A vajban a zúzott fokhagymát megdinszteljük, rászórjuk a lisztet, elkeverjük majd apránként a tejjel felöntjük. Sűrűre főzzük, sóval, szerecsendióval ízesítjük. Amikor kész, a még meleg mártásba beleforgatjuk a friss spenótleveleket, majd a kifőtt spagettivel jól elkeverjük.

A zöldséget szépen felvágjuk tetszőleges formára és egy grill, vagy sima serpenyőben vaj és olívaolaj keverékén meggrillezzük, sütjük. Vigyázzunk arra, hogy a zöldségek ressek maradjanak kicsit. Az elkészült zöldségeket összekeverjük a spenótos tésztával.

A makrélát kifilézzük, a bőrét rajta hagyjuk. A halat sózzuk, borsozzuk és serpenyőben az olívaolaj és vaj keverékén a bőrös felével lefelé elkezdjük sütni. Kb. 4 perc után megfordítjuk és a másik felét is 4 percig sütjük, így szaftos marad a hal.

Tálaláskor az elkészült zöldséges tészta tetejére tesszük a makrélát. Ha nem extra ropogósra sült a bőre, akkor tálalás előtt a bőrét vegyük le róla.

Tipp:

Bármilyen zöldséggel variálható tetszés szerint.
A koktél paradicsomokat félbe szoktam vágni és kevés cukorba mártom, így ha megsültek kicsit édeskések lesznek.

A vaj és olívaolaj keverékéhez csak olyan vajat használok, ami minimum 80% zsírtartalommal rendelkezik. Ez sütésnél fontos és a zöldségek ízét is meghatározza.

A receptben nem írtam, hogy grillezés előtt a zöldséget sóznám, vagy borsoznám, természetesen lehet, de én azért nem szoktam fűszerezni, hogy ne essenek szét, hanem maradjon tartásuk .