Medvehagymás házi májkrém

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 2 ek libazsír (vagy sertészsír)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 50 dkg csirkemáj
  • 2 nagy marok friss medvehagyma levél apróra vágva
  • bors
  • 1 kk dijoni, vagy magos mustár
  • 1 kk majoránna (opcionális)

Elkészítése:

A hagymát karikára vágjuk, s a megolvasztott zsírban lassan üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a felaprított medvehagyma felét és jól átforgatjuk a hagymával együtt.

Míg a hagyma puhul, a májat megtisztítjuk és falatnyi darabokra vágjuk. A májat a hagymához adjuk, és épp csak addig sütjük, amíg kívülről kérget nem kap. Nem szabad kiszárítani!

A májat ízesítjük sóval, borssal, mustárral, majd turmixba tesszük, rászórjuk a maradék friss medvehagymát és turmixoljuk.

Ha kell, még utána ízesítünk. Az elkészült krémet egy csatos üvegbe, vagy szuflé tálkába tesszük és 100 fokos vízfürdőben 1 órán át gőzöljük a sütőben.

Ha kihűlt a krém, olvasztott zsírt teszünk a tetejére, ezzel légmentesítjük. Hűtőben 2 hétig eláll.

A gőzölést ki lehet hagyni, de akkor csak pár napig tartható el.

Tipp:

Ha flambírozni szeretnénk a májat, akkor 0,5 dl jó minőségű konyakot öntsünk hozzá. Ezt akkor kell megtenni, amikor a hagymára rákerül a máj.