Töltött káposzta másképp

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 35 dkg darált sertéscomb
  • 6 db savanyú káposztalevél
  • 1 dl rizs
  • 1 ek zabpehely
  • 2 kis méretű tojás
  • bors
  • fűszerpaprika
  • kapor
  • csombor
  • 1 csili
  • 2 ek apróra vágott póréhagyma
  • 1 kisebb piros paprika
  • 1 ek olaj + a kuglóf forma kikenéséhez

Elkészítése:

A felaprított póréhagymát és a felkockázott piros paprikát két csipet sóval 1 ek olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a fűszerpaprikát és jól összekeverjük.Ha kihűlt, hozzáadjuk a darált húshoz.

A rizst megmossuk és a zabpehellyel együtt ezt is hozzáadjuk. Beletesszük még a tojásokat, a fűszereket és alaposan összegyúrjuk.

Egy kuglófformát olajjal kikenünk és kibéleljük savanyú káposzta levéllel úgy, hogy mindenhol befedje a kuglófformát. Belekanalazzuk a húsos tölteléket, egyenletesen elosztjuk, majd lefedjük káposztalevéllel. A tetejére csombor ágat teszünk. Ráöntünk egy dl vizet, alufóliával beburkoljuk és forró (200 fokos) sütőbe egy tepsire tesszük. (Én az alsó rácsra raktam.)

A tepsibe vizet öntünk. Sütés közben ellenőrizzük, hogy a víz ne párologjon el. A kuglófformába is két alkalommal pótoltam a folyadékot (kb. 2 dl vizet még ráöntöttem). Másfél óráig a fólia alatt sütjük, majd levesszük a fóliát és egy kicsit rápirítunk.

Amikor elkészült, 10-15 percig pihentessük, ezt követően borítsuk tálra (óvatosan, mert a marad folyadék könnyen kifolyhat).

Tejföllel tálaljuk. Krumplipürével nagyon finom.

Tipp:

Zöld káposztából is elkészíthető, ha a levelet leforrázzuk, illetve aki szereti füstölt húst is vághat bele.