Töltött diós rózsák

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tészta:

  • 50 dkg finomliszt
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 8 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 8 ek napraforgó olaj
  • 0,5 kk só

Töltelék:

  • 15 dkg darált dió
  • 3 ek porcukor
  • 1,5 dl tej

Kenéshez:

  • 1 tojás

Elkészítése:

A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, rászórunk 1 kk cukrot és hagyjuk, hogy az élesztő felfusson.

A lisztet beleszitáljuk egy tálba, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, az olajat, a sót, a maradék cukrot és a tojássárgákat. Alaposan összegyúrjuk, fényesre dagasztjuk. Lefedjük egy konyharuhával a tálat és meleg helyen duplájára kelesztjük a tésztát.

A megkelt tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, nagyobb kör szaggatóval kiszaggatjuk.

A töltelékhez a darált diót, tejjel és a porcukorral elkeverjük.

A köröket bevágjuk 4 felé úgy, hogy ne érjenek össze a vágások, helyet hagyva a tölteléknek. Közepébe tesszük a diós tölteléket. Felhajtjuk az egyik oldalt, hogy átölelje a tölteléket, majd a szemközti oldalt szintén, mely már az előző oldalt is átöleli, majd a másik kettőt is felhajtjuk ugyanígy.

Vajjal kikent tepsibe sorakoztatjuk, felvert tojással lekenjük, és 180 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.