Gesztenyés fánk

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 3 dl tej
  • 5 dkg friss élesztő
  • 1 ek napraforgó olaj
  • 3 dkg vaj
  • 0,5 ek cukor
  • 1 tk só
  • 15 dkg gesztenyemassza
  • 4 tojássárgája
  • 1 citromból nyert citromhéj
  • sütőzsiradék
  • 2 dl napraforgó olaj (sütéshez)

Elkészítése:

Egy tálba beleszitáljuk a lisztet.

A langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.

Tojások sárgáját felverjük, beleöntjük a lisztbe a sóval, az olvasztott, de nem forró vajjal és a reszelt citromhéjjal együtt. Hozzáadjuk a közben felfutott élesztőt is és alaposan összedolgozzuk, hólyagosra dagasztjuk. Hozzáadjuk az olajat és azt is alaposan beledolgozzuk.

Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett munkafelületre borítjuk, kicsit átgyúrjuk és kb. 10 percet pihentetjük. Kb. 2 cm vastagságúra kinyújtjuk és korongokra szaggatjuk.

Nyomózsák segítségével belenyomjuk a gesztenyemasszát. Kb. 10 percig pihentetjük, majd fedő alatt nem túl forró olajban kisütjük.