Francia saláta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 20 dkg zöldborsó (mirelit)
  • 20 dkg sárgarépa
  • 35 dkg burgonya
  • 10 dkg alma
  • 1 citromból nyert citromlé
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 6 ek majonéz
  • 3 ek tejföl
  • 2,5 dl zöldség alaplé (a zöldségek főzőleve)
  • 20 g zselatin (nem tortazselé)
  • 5 főtt tojás

Elkészítése:

Az apró kockákra vágott sárgarépát, krumplit és a zöldborsót külön-külön, kevés sós vízben puhára főzzük. Rögtön leszűrjük, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Az almát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk és meglocsoljuk egy citrom levével. A zöldségeket és az almát egy nagy tálba tesszük.

A majonézt a tejföllel, sóval, borssal elkeverjük, ráborítjuk a zöldségekre és jól összekeverjük.

2,5 dl zöldséglevesben elkeverjük a zselatint, és folytonos keveréssel kis lángon feloldjuk benne. Félretesszük hűlni. Az őzgerincformát kibéleljük folpack-kal úgy, hogy túlnyúljon a formán minden irányban.

A zselatinos levet hozzákeverjük a majonézes salátához.

A saláta felét elsimítjuk a forma alján és sorban beletesszük a főtt tojásokat. Befedjük a saláta másik felével, és ráhajtjuk a fóliaszéleket minden irányból.
A formát az asztalhoz ütögetjük, hogy egyenletesen kitöltse a formát.

Hűtőbe tesszük legalább 5 órára, de jobb, ha egy éjszakát tud dermedni.

Másnap tálalótálra borítjuk, eltávolítjuk róla a fóliát, és tetszés szerint díszítjük.

Tipp:

Bár, már elmúlt Húsvét, de kiválóan fel lehet vele dobni a hidegtálakat, de sült húsokhoz, akár köretként is tálalható.