Bagolyszem

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 35 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 15 dkg margarin
  • 0,5 citrom reszelt héja
  • 1 kk só
  • 1 tk cukor
  • 3 tojássárgája

Töltelék:

 

  • 1 üveg meggybefőtt lecsepegtetve
  • 25 dkg darált dió
  • 15 dkg porcukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 3 tojásfehérje

Elkészítése:

Legcélszerűbb először a tölteléket elkészíteni, mert utána a tennivalók gyorsan követik egymást.

Töltelék készítése:

A meggyet alaposan lecsepegtetjük, a darált dióhoz hozzákeverjük az átszitált porcukrot, a fahéjat, majd óvatosan hozzádolgozzuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.

Tészta készítése:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, hozzákockázzuk a margarint. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni. Míg ez felfut, addig a lisztben elmorzsolgatjuk a margarint. Beledobjuk a csipetnyi sót, a reszelt citromhéjat és a három tojássárgáját. Hozzáadjuk az élesztőt is, és kézzel alaposan összedolgozzuk szép egyneműre a tésztát.

Ketté vágjuk. Az egyik gombócot letakarjuk, a másikat lisztezett felületen 3-4 mm vastagra nyújtjuk. Két szélét sorba rakjuk a meggyel, majd feltekerjük úgy, hogy a két meggyes rész között azért maradjon elég hely a diós tölteléknek is. Ráhalmozzuk a diós tölteléket, eligazgatjuk kanállal, majd egy sütőpapíros tepsire tesszük.

Ugyanezt megismételjük a másik tésztadarabbal is. Mire elkészülünk, bemelegszik a sütő, betesszük és szép világosra sütjük. Nem kell sötétre pirítani, ha az alja aranybarna, készen van.

Porcukorral megszórjuk, és kb. 2 cm-es széles szeletekre vágjuk.