Túrós batyu

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tészta:

  • 25 dkg finomliszt
  • 25 dkg rétesliszt
  • kb 2,5 dl langyos tej
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 8 dkg olvasztott margarin
  • 2 púpozott ek cukor

Töltelék:

  • 45 dkg tehéntúró
  • 2 ek tejföl
  • 2 ek búzadara
  • kb 5 ek cukor (ízlés szerint)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 maréknyi mazsola
  • 1 tojás

Tetejére:

  • 1 tojássárgája
  • 1 ek tej

Elkészítése:

A kétféle lisztet egy mély tálba szórjuk és összekeverjük. A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleöntünk 3 ek tejet, csipetnyi cukrot szórunk bele, belemorzsoljuk az élesztőt és az ujjunkkal összekeverjük. A liszt széléről egy keveset az élesztős tejbe szórunk, majd jól összekeverjük. Letakarjuk és kb. 3-5 percet várunk, amíg felfut a kovászunk.

Hozzáadjuk a megmaradt langyos tejet, az egész tojást, a sót, a cukrot és az olvasztott margarint. Az egészet jól összegyúrjuk, hogy rugalmas, de ne túl ragacsos tésztát kapjunk (ha kell, tegyünk hozzá még lisztet, vagy tejet). Letakarva kb. 1 órát pihentetjük, amíg duplájára nem nő.

Amíg kel a tészta, elkészítjük a túrókrémet. Ehhez a túrót egy villával szétnyomkodjuk, hozzáadjuk a tejfölt, a darát, a cukrot, a vaníliás cukrot, a mazsolát, majd a felvert egész tojást és az egészet jól összekeverjük.

Amikor megkelt a tészta, lisztezett, sík felületen finoman átgyúrjuk, és kb. félujjnyi vastagra kinyújtjuk, majd 8 x 8 cm-es kockákra vágjuk fel.

A tésztára 1 ek túrókrémet teszünk, majd átlósan összefogjuk a tészta csücskeit és egyet csavarunk rajta. A batyukat sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, de ne szorosan egymás mellé.

A sütőt 180 fokra bekapcsoljuk, amíg melegszik, addig a tészta tetejét lekenjük a tejjel kevert tojássárgájával.

Az előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 20 perc alatt megsütjük. A megsült és kihűlt batyukat porcukorral megszórjuk.