Sós foszlós kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
20 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

Tészta:

  • 80 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 4,5 dl langyos tej
  • 1 ek házi sertészsír (szoba hőmérsékletű)
  • só ízlés szerint
  • 1 tk kristálycukor
  • 2 csomag instant élesztőpor

Továbbá:

  • 3 ek házi sertészsír (szoba hőmérsékletű)
  • 1 tojás

Elkészítése:

0,5 dl langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, szórjuk rá a cukrot és tegyük félre, hogy felfusson.

A liszthez adjuk hozzá a tojásokat, a zsírt, a sót, a felfutott élesztőt és a maradék langyos tejet. Gyúrjuk alaposan össze. Akkor jó, ha puha, de nem ragacsos tésztát kapunk. Takarjuk le és meleg helyen kelesszük duplájára.

A megkelt tésztát lisztezett felületen gyúrjuk kicsit át, majd osszuk 3 részre.

A tésztákat egyenként nyújtsuk ki 2 mm vastag téglalappá és kenjük meg 1-1 ek zsírral. Tekerjük fel, mint a bejglit, majd fonjuk össze a 3 tekercset.

Sütőpapírral bélelt tepsire emeljük át és takarjuk le egy tiszta konyharuhával. Pihentessük további 40 percet, majd a tetejét kenjük le felvert tojással.

Előmelegített sütőben 160-170 fokon kb. 40 perc alatt szép aranybarnára sütjük.