Babgulyás

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 30 dkg fejtett bab (tarka vagy száraz)
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 2 vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 paprika
  • 2 tk fűszerpaprika
  • bors
  • 1 kg marhalábszár
  • 20 dkg füstölt comb
  • 2 paradicsom
  • 2 dl vörösbor
  • 4 babérlevél
  • őrölt köménymag
  • 2 sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • 1 zeller
  • 1 dl olaj
  • 3 ek liszt
  • 3 ek tejföl
  • 2,5 l víz

Csipetkéhez:

  • 2 tojás
  • 15 dkg liszt

Elkészítése:

A babot előző este beáztatjuk.

A szalonnát felkockázzuk, kisütjük a zsírját, majd ezen megdinszteljük a kockára vágott vöröshagymát és az áttört fokhagymát. Ha kész, hozzáadjuk a feldarabolt paprikát, a paradicsomot, rászórjuk a pirospaprikát és a borsot. Aztán rátesszük a kockára vágott húst, sózzuk, aláöntjük a vörösbort, ami ha elfőtt, felöntjük a vízzel. Amint a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a beáztatott, lecsepegtetett babot és a babérlevelet. Ha szükséges, sózzuk.

Közben megtisztítjuk a zöldségeket és kockára vágjuk. Amikor a bab is puhulni kezdett, ezeket is a leveshez adjuk.

Közben rántást készítünk, az olajat felhevítjük és a liszttel jól elkeverjük kissé pirítjuk, majd a tejföllel elkeverve a levesbe keverjük.

A tojásból, lisztből csipet sóval tésztát gyúrunk és apró csipetkét készítünk belőle, amit a leveshez adunk.

Néhány perc alatt készre főzzük.