Spárgás-baconos pite

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tészta:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj (vagy 8 dkg sertészsír)
  • 1 tojás
  • 1 mk só
  • 1 ek hideg víz

Töltelék:

  • 1 csokor spárga (lehetőleg zöld)
  • 15 dkg bacon
  • 3 közepes tojás
  • 2,5 dl tejszín
  • 10 dkg sajt
  • szerecsendió
  • őrölt fehér bors

Elkészítése:

A lisztet a sóval keverjük el. Adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat és morzsoljuk el a lisztben. Ha elmorzsoltuk, adjuk hozzá a tojást és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Ha nem állna össze a tészta, egy kevés hideg vizet adjunk hozzá. Csomagoljuk folpackba és tegyük hűtőbe legalább fél órára.

Amíg hűl a tészta készítsük el a tölteléket.

A spárga fás részét vágjuk/törjük le, majd a többi részt vágjuk fel kisebb darabokra. Enyhén sós, lobogó vízben néhány perc alatt főzzük roppanósra, majd tegyük hideg vízbe.

Az apróra felkockázott bacont egy serpenyőben pirítsuk le, majd emeljük ki a zsírból és hagyjuk kihűlni.

A tojásokat sóval, borssal és őrölt szerecsendióval keverjük simára. Keverés közben csurgassuk hozzá a tejszínt.

A lehűlt tésztát nyújtsuk ki vékonyra és helyezzük bele egy kivajazott piteformába. Osszuk el egyenletesen rajta a lehűlt bacon kockákat, a lecsepegtetett spárgát és reszeljünk rá sajtot, végül pedig óvatosan öntsük rá a tojásos keveréket.

Előmelegített, 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt süssük szép világosbarnára.

Tálalás előtt vegyük ki a pitét a formából, majd ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.