Húsvéti rózsakoszorú

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
35 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

Tészta:

  • 2,5 dl tej
  • 100 g cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 5 ek olaj
  • 1 tojás
  • 1 tojásfehérje
  • 650 g liszt
  • 0,5 tk só

Töltelék:

  • 5 dl tej
  • 5 ek cukor
  • 1 csomag eper puding
  • 5 ek kókuszreszelék

Kenés:

  • 50 g vaj
  • 1 tojás sárgája
  • 1 ek olaj

Elkészítése:

Tészta készítése:

1 dl tejet meglangyosítunk, beleszórunk 1 ek cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük, hogy az élesztő felfusson.

A lisztet keverjük el a sóval, a maradék cukorral, adjuk hozzá a felfutott élesztőt, a tojásokat, az olajat, a maradék tejet és gyúrjuk alaposan össze, dagasszuk ki a tésztát. Lefedve, meleg helyen hagyjuk duplájára kelni (kb. 40 perc).

Töltelék készítése:

1 dl tejet a cukorral és az eperpudinggal keverjük csomómentesre. A maradék tejet kezdjük el melegíteni, majd amikor forró, adjuk hozzá a pudingos keveréket és kevergetve főzzük sűrűre.

Vegyük le a tűzről és keverjük bele az 5 ek kókuszreszeléket, majd hagyjuk kihűlni.

Összeállítás:

 

A megkelt tésztát osszuk 3 egyenlő részre. Mindegyik tésztadarabot nyújtsuk ki téglalap alakúra, majd kenjük meg a kihűlt puding 1/3-1/3 részével. Tekerjük fel őket a hosszabbik oldalánál kezdve. Az így kapott 3 rudat szórjuk be be kevés liszttel, majd fonjuk össze a 3 rudat. Emeljük át vajjal vékonyan kikent sütőformába (26-28 cm átmérőjű).

A tetejét kenjük le olvasztott vajjal és hagyjuk pihenni fél órát.

1 tojássárgáját keverjünk el 1 ek olajjal és sütés előtt kenjük le vele a koszorút. Toljuk 170 fokos sütőbe és 35-40 perc alatt süssük szép pirosra.