Töltött húsvéti kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tészta:

  • 1 kg finomliszt
  • 3 tk só
  • 2 tojás
  • 2 ek zsír
  • kb. 0,5 l tej
  • 1 tk cukor
  • 5 dkg élesztő

Töltelék:

  • 500 g majonézes torma
  • kb. 30 dkg füstölt, főtt sonka
  • 3 nagyobb alma reszelve

Elkészítése:

Töltelék készítése:

Az almát lereszeljük és a levét kissé kinyomkodjuk. A sonkát apróra vágjuk, majd az almával együtt összekeverjük a majonézes tormával.

Tészta készítése:

Kevés langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és félretesszük, hogy az élesztő felfusson.

A lisztet a sóval elkeverjük, hozzáadjuk a tojásokat, a zsírt, a felfutott élesztős tejet és a maradék langyos tejet fokozatosan hozzáadva. Alaposan kidagasztjuk a tésztát. Fényes, puha, nem ragacsos tésztát kell kapnunk. Letakarva, meleg helyen hagyjuk duplájára kelni.

A megkelt tésztából lecsípünk egy kb. 20 dkg-os darabot, melyet kinyújtunk és egy pohárral 4 egyforma kört szaggatunk belőle. Az egyik kört tésztarácsozóval berácsozzuk. Az egyik kört egy nagyobb tál közepére helyezzük, megkenjük a töltelékkel, majd ráhelyezzük a másikat, azt is megkenjük, rátesszük a harmadik kört, ezt is megkenjük, majd rátesszük a rácsozott kört.

A maradék tésztából most egy kb. 40 dkg-os darabot vágunk le, ezt kinyújtjuk téglalap alakúra és megkenjük a töltelékkel. Hosszabbik oldalánál kezdve feltekerjük, majd hosszában kettévágjuk úgy, hogy 5 cm-t kihagyunk. Az így kapott 2 szárat összecsavarjuk és a tálra halmozott körtészták köré igazítjuk.

A maradék tésztát két részre osztjuk, és mindkettőt kör alakúra kinyújtjuk. Az egyiket megkenjük töltelékkel, ráhelyezzük a másik lapot és pizzavágóval 12 egyforma szeletre vágjuk. Feltekerjük őket a cikkek szélesebb oldaláról indulva, akár a kifliket és a tálon lévő tészta köré pakolgatjuk.

Az egészet kenjük le felvert tojással és meleg helyen hagyjuk 20 percet kelni még.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt süssük szép pirosra.